Treperenje duše

“Ko promaši ljubav, promašio je život”

Citat ne razumeš dok ga ne doživiš, jedna je od novijih mudrosti korisnika društvenih mreža. A neke od najlepših citata, u kojima se svako od nas može pronaći, napisao je Meša Selimović.

Podsetićemo vas samo na neke od njih:

“Tajna se duže pamti nego jasna istina.” (Tvrđava)

“Najveća mudrost u životu je da čovjek pronađe pravu ludost.” (Tvrđava)

“Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav.” (Tvrđava)

“Nije čovek ono što misli, već ono što čini.” (Derviš I smrt)

“Krijemo ljubav, tako je i ugušimo.”(Derviš I smrt)

“Ništa ne treba čekati, svemu treba ići u susret.” (Derviš i smrt)

selimovic-knjiga

 Izvor fotografije: zoricazoricblog.files.wordpress.com

Meša se među zvezde vinuo pre više od tri decenije, ali je besmrtnost stekao delima koja se ubrajaju u najveće bisere evropske književnosti.

Najpoznatiji Mešini romani, iz kojih su preuzeti ovi citati,  “Derviš i smrt” i “Tvrđava” obavezno su školsko štivo, ali je u mladim godinama teško dokučiti njihovu dubinu, istinu, mudrost, lepotu. Tek kada se u zrelijim godinama pročitaju ponovo postaju lične riznice saveta i olakšanja za sve ljudske muke i nedaće.

Kad je 1966.godine objavio knjigu “Derviš  smrt” imao je šezdeset godina… U poslednjoj deceniji života dočekao je svojih pet minuta, dodirnuo svoje delo rukama, video svoju slavu i uživao u njoj.

Sam Selimović je napisao kako je “Tvrđava”, njegovo drugo najpoznatije delo,napisano 1970.godine, pandan “Dervišu i smrti”. U prvoj knjizi smrt je besmisao kao i život, dok druga smisao nudi u ljubavi.

Roman “Derviš i smrt” ekranizovan je kao TV serija 1972.godine, a glavnu ulogu igrao je čuveni srpski glumac, Zaječarac,  Zoran Radmilović.

Film je snimljen dve godine nakon serije, sa Vojom Mirićem u glavnoj muškoj roli i plejadom najpoznatijih jugoslovenskih glumaca.


“Derviš” i “Tvrđava” zajedno omogućili su “Sjećanja”, najličniju knjigu ovog velikog jugoslovenskog pisca.

Meša Selimović dobitnik je brojnih književnih nagrada, a bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta, redovni član ANUBiH i SANU.

Preminuo je u Beogradu 11. jula 1982. godine, a do poslednjeg trena o njemu je brigu vodila najveća ljubav njegovog života, druga supruga Darka. Zahvaljujući njoj, tvrdio je, spoznao je i ljubav i život, otud i misao: “Ko promaši ljubav, promašio je život.”

mesa-darka-selimovic

Meša i Darka Selimović / Izvor fotografije: slobodnaevropa.org

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *