Kružni tok

Bradati novembar

Mogu li brkovi biti povezani sa zdravljem muškaraca? Naravno da dužina i gustina ovog ukrasa na muškom licu nema nikakve konkretne veze sa fizičkim i psihičkim zdravljem jačeg dela populacije, ali od 2003. godine sve se više ljudi širom planete uključuje u globalnu akciju “puštanja” brkova (a ponegde i brade) u novembru, čiji je cilj podizanje svesti o zdravstvenim problemima muškaraca, kao što su rak prostate i rak testisa, ali i mentalne bolesti koje ih prate, uključujući i samoubistva.

Akcija je nazvana Movember (bradati novembar) i u međuvremenu je dobila međunarodni  humanitarni karakter. Osnovana je i istoimena fondacija koja je za 18 godina prikupila 911 miliona dolara za medicinska istraživanja i finansirala više od 1.250 projekata usmerenih na rak prostate, rak testisa, mentalno zdravlje i prevenciju suicida.

Kampanja koja je ujedinila ljude širom sveta počela je kao zabavna šala nekoliko mladića u Melburnu koji su uspeli da ubede 30 muškaraca da tokom 30 dana novembra puštaju i neguju brkove. Već naredne godine bilo ih 400 , a tokom akcije prikupili su 30.000 evra. Broj učesnika i iznos prikupljenog novca rastu iz godine u godinu, mada je pandemija korone donekle poremetila prošlogodišnju akciju.

Iako se brojne aktivnosti organizuju tokom cele godine, novembar je ključan. Svi koji žele da učestvuju registruju se na sajtu fondacije movember.com, puštaju brkove (i bradu) i postuju zabavne fotografije. Za sve ostale, uključujući i muškarce i žene, važno je da budu fizički aktivni ali i da u svakoj prilici u svom okruženju podižu svest o značaju prevencije i lečenje opakih bolesti koje pogađaju jači pol.

Širom sveta više od 5,6 miliona muškaraca živi sa rakom prostate, a u našoj zemlji svake godine oboli 2.400. Možemo im pomoći tako što ćemo se priključiti globalnoj kampanji i potruditi se da ovaj novembar zaista bude Movember. Zdravlje naših muškaraca je i naše zdravlje.

tekst pisan za BETTY magazin, novembra 2021.

foto: iStock

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *