Gosti na blogu,  Nešto sasvim lično

Uđite u čamac

Znate onaj vic o Sulji koji se u nadolazećoj poplavi uzdao u Alaha da će ga spasiti, pa je odbijao da uđe u čamce svojih prijatelja, na šta mu je ON na nebu rekao “Ja ti tri puta slah čamce, a ti odbi da u njih uđeš…“

Verujte u Alaha, Budu, Boga gde god da ste, verujte da neće baš vas da zadesi, verujte porodici, prijateljima, sebi; ali pre svega toga OBAVEZNO idite na pregled dojki. Samopregled, ultrazvuk, mamograf, nisu za mučenje žena, već za njihov mir u telu i duši.

Ja sam odabrala taj mir koji mi donosi redovni odlazak na ultrazvuk jedanput godišnje i snimanje mamografom svake dve godine. Neću vam reći da je zadovoljstvo čekati red prvo za uput pa i za pregled, ali sve je to ništa prema onome što rizikujete ako ne odete.

Moj prvi odlazak na mamograf, i to mobilni koji je kružio Srbijom, bio je posle godina ultrazvučnih kontrola. Nije baš bilo prijatno čekati skoro dva meseca rezultat u velikoj žutoj koverti po koju sam otišla u poštu. Prijateljica mi je rekla, ukoliko je lagan i tanak; sve je u redu. Moj je bio takav, njen nije. U njemu su bili snimci, uputi i naredne dve godine ona je pobedila zahvaljujući tome što je na vreme uočen karcinom. Na sreću, još puno žena stiglo je na vreme……

Zbog onih koje nisu, ja sam „budna“ i strpljivo sačekam red na ultrazvuku, a ove zime došao je red ponovo na mamograf. U međuvremenu, Japanci su snabdeli Srbiju modernim aparatima i hvala im do neba. Zahvaljujući tom „čamcu“ ja nastavljam mirnu plovidbu svog života, a i vi ukrcajte se i provodite vreme s prijateljicama u radosti, a ne žalosti………..

AUTOR TEKSTA: Darinka Mihajlović

IZVOR FOTOGAFIJE:  www.chicmamma.ca

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail