Ne mogu. Bojim se. Nemam vremena. Ne podnosim redove i čekanje, bol najmanje. Užasava me zdravstvena administracija. Šta ako rezultat bude loš?

Zvuči poznato? Jesu li ovo neki od vaših izgovora? Moji jesu, baš svi.

I dok mnoge stvari prvo uradim ili svojim primerom pokažem kako treba, pa tek onda o tome govorim, kada je zdravlje u pitanju bolja sam u teoriji. Potkrepljena sam podacima, čula sam mnogo životnih priča, razgovarala sa brojnim lekarima, organizovala i učestvovala na zdravstvenim tribinama, ali…To nije dovoljno, zar ne? Zdravlje ne čuva priča, već preventiva.

Zato sam prosto iznenadila samu sebe kada sam, saznavši da će u okviru kampanje besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja i u našoj bolnici biti omogućen mamografski pregled, čvrsto odlučila da odem na snimanje. I ne samo to, ubeđivala sam i drugarice da prekontrolišu svoje dojke.

Istina, imam i opravdanje zašto to nisam uradila ranije. Kada je pre nekoliko godina u Zaječaru dve nedelje bio stacioniran pokretni mamograf, nisam imala dovoljno godina. Onda je u međuvremenu Vlada Japana donirala bolnici savremeni aparat, otpočeli su skrininzi, ali moje godište još nije na listi poziva.

Kada sam rodila drugo dete zbog jakih bolova u dojkama otišla sam na ultrazvučni pregled. Noćne more koje sam preživljavala dok mi doktorka nije objasnila da su u pitanju displazije, neću ni da spominjem. Malo vitamina E i Omega 3, godišnji ultrazvučni pregledi i to bi bilo to. Bolovi su ubrzo prestali, a nakon nekoliko godina prestala sam i da odlazim na preglede. Nemarnost, brz tempo života, manjak vremena…Kao što rekoh, izgovor uvek postoji.

Nekoliko osoba iz mog okruženja, među kojima i jedna od mojih najboljih drugarica, zahvaljujući pre svega hrabrosti, upornosti i voljom za životom, dobile su bitku sa karcinomom dojke. Presudno je bilo to što je bolest otkrivena u ranoj fazi.

Statistika je nemilosrdna. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke. Stopa mortaliteta za poslednje tri i po decenije veća je 2,7 puta. U Srbiji od karcinoma dojke godišnje oboli oko 4000 žena, a 1600 umre.

Preventivni mamografski pregled najsigurniji je način da se ili potvrdi zdravlje žene ili rak otkrije u ranoj fazi.

I tako sam naoružana podacima i hrabrošću u stranu sklonila sve svoje izgovore, i otišla na pregled. Nije me pokolebalo ni to što je gužva bila nesnosna, i što sam iako deveta po redu prozvana tek posle sat i po, ni to što je tehničar skrenuo pažnju koleginici da žene mlađe od 50 godina vrati i pošalje ih na ultrazvuk… Izdržala sam i tu malu bolnu neprijatnost samog snimanja.

Vratila sam se kući zadovoljna i ispunjena kao da sam uspešno završila jednu veliku misiju. A i jesam, iako ću se  traumirati od neizvesnost dok ne dobijem rezultate.

Ponosna sam, ne samo na sebe, već i na sve one divne žene, a bilo ih je preko 80, koje su iskoristile mogućnost da obave mamografski pregled.

Ova brojka deluje impozantno jer se prema zvaničnim podacima Zdravstvenog centra u Zaječaru od 4000 žena pozvanih na skrining u prvih devet mesecu ove godine, odazvalo tek 397. Karcinom je potvrđen u 33 slučaja.

I zato, zaboravite na opravdanja i izgovore, važno je zdravlje, važan je život.

fotografije: pinterest

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Last modified: 21. новембра 2017.

Author

Comments

Avatar

Sjajan tekst! Nažalost žene u Srbiji više vole samo da zatvore oči, misle da će im tako biti lakše.

Suzana Stamenković
Author
Suzana Stamenković 

Važno je samo da otvore oči na vreme. Hvala ti Nevena!

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.