Treperenje duše

I sad nas po njemu poznaju

Francuski pisac Patrik Modijano ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija.

Na današnji dan, 1892. godine, u Dolcu kod Travnika, u tadašnjoj Austrougarskoj, rođen je jedini jugoslovenski nobelovac, Ivo Andrić, diplomata Kraljevine Jugoslavije, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Prema podacima iz matične knjige, Ivo je rođen u katoličkoj porodici a kršten u rimokatoličkoj crkvi Svetog Ivana Krstitelja. U upisnici na Jagelonski univerzitet u Krakovu, 1914. godine, piše da je upisan kao Hrvat.

Ipak, sam pisac svojeručno je upisao u svojoj ličnoj karti, 1951. godine, da je Srbin. Isti podatak stajao je i u njegovoj partijskoj knjižici.

ivo-andric-licna-karta

I danas, posle 122 godine od rođenja, Ivo Andrić izaziva pažnju istoričara, kulturologa, književnika. Iznose se nove činjenice i podaci.

Tako su nedavno autori još neobjavljenog “Kainovog ožiljka” otkrili da je, “kao ambasador u Berlinu, dojavio da će Beograd biti bombardovan 6. aprila, ali mu niko nije verovao. A da je inspiraciju za “Prokletu avliju” našao u Nemačkoj.”

U Beogradu je, na 120. godišnjicu od Andrićevog rođenja, odlučeno da se na svim mestima gde je često boravio i koja je voleo postave male table sa odgovarajućom oznakom. Na malom Kalemegdanu, Klubu književnika, SANU…Nažalost, pločica na njegovoj omiljenoj klupi u Pionirskom parku je ukradena.

U Sokobanji, u hotelu „Moravica“, postoji apartman 144 u kojem je Ivo Andrić više puta odsedao i gde se nalazi stalna muzejska postavka.

Sam Andrić jednom je zapisao : “Za mene je najbolje kad ja pišem a ne govorim i kad se o meni ne piše i ne govori”.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *