Šta Vas interesuje?
„Sreća je lepa samo dok se čeka“
23. новембра 2014.
22520 pregleda

„Sreća je lepa samo dok se čeka“

Uz poeziju Desanke Maksimović odrastale su generacije mladih sudbinski povezanih na balkanskoj vetrometini, gde su emocije često zvezda vodilja.

Pesme o mladosti, čežnji, samoći, devojačkoj strepnji i strahu od onoga što bi moglo ubiti iluziju o čistoj, idealnoj ljubavi, lako su našle put do srca ustreptalih od nabujalih osećanja.

Slutnja i strepnja, kao sinonimi traganja za lepotom, zanosima i uzletima u visine, utkane su u svaki stih Desankine ljubavne poezije.

Najtananijim otkucajima duše, u kojima je ljubav još uvek iluzija, snevanje i iščekivanje, posvećena je i njena najpoznatija pesma “Strepnja”.

    

Ova oda nevinoj ljubavi, punoj zanosa i nade, donela joj je i prvo književno priznanje, daleke 1925.godine, na konkursu časopisa „Misao”.

Ljubav je za Desanku bila učiteljica duha, večno nadahnuće, inspiracija i poriv u pripremi najlepših književnih dela.

Sigurnu luku pronašla je u srcu Sergeja Slastikova, ruskog emigranta, glumca i pesnika, za koga se udala, što je tad smatrano nedopustivo kasno, u svojoj 35.godini.

Njegovu smrt, nakon tri decenije braka, nije prebolela, patila je do kraja života, a jedina želja bila joj je da počiva kraj njega.

Grob Desanke i Sergeja u Brankovini

Desanka-Sergej-grob

Izvor fotografije : commons.wikimedia.org

Desanka Maksimović je bila pesnik, pripovedač, romansijer, pisac za decu. Njena dela prevođena su na mnoge jezike, a pojedine njene pesme, kao što su „Predosećanje“, „Strepnja“, „Opomena“, „Tražim pomilovanje“… nalaze se u antologijama poezije raznih naroda.

Razgovor sa Desankom Maksimović 1989. godine:

Bila je počasni građanin Valjeva, član Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i laureat najvećih književnih priznanja i nagrada: Vukove, Njegoševe, Sedmojulske, Zmajeve…

Preminula je 11.februara 1993.godine.

Povodom stogodišnjice njenog rođenja, Uneskov slovenski projekat proglasio je Desanku Maksimović za ličnost kulture u 1998. godini.

IZVOR NASLOVNE FOTOGRAFIJE: novosti.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

2 Responses

  1. Avatar
    Саша Тодоровић

    …била је анђео који хода…

  2. Suzana Stamenković
    Suzana Stamenković

    U pravu si. Bila sam prvi ili drugi razred kad je dolazila u moju školu…Nisam tada mogla da shvatim kakvo je bogatstvo njena poezija.

Ostavite komentar:

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Vaš najbolji prijatelj je:

Vidi rezultate ankete

Loading ... Loading ...