Gosti na blogu

Povratak na Santorini, osamnaesti deo

U davnim imperijama, rimskoj i grčkoj, seksualne anomalije i perverzije bile su normalne za tadašnje careve, dvorjane, podanike. Tamna strana ljudske seksualnosti nikada se nije izgubila, već se možda samo kao kameleon prilagodila društvu kroz vekove. U današnje doba Meka i Medena za takav način života u Grčkoj je Mikonos, ali i Santorini svojom privatnošću postaje sve češća destinacija zaljubljenih i romantičnih istopolnih parova. Viđam ih kako se drže za ruke dok šetaju stazama Kaldere; u vreme zalaska sunca razmenjuju poljupce, a u restoranima se zaljubljeno gledaju.

Glavna tema za razgovor momaka koji rade u obližnjem hotelu, kada za vreme pauze sednu za moj stočić da predahnu, jesu tri gej muška para iz Amerike. Kako kažu, noseći im hranu bili su svedoci razmene nežnosti ovih Amerikanaca, kojima očigledno stidljivost nije vrlina. Kada su gosti otišli, momci su došli do zaključka da su parovi često bili ispomešani. Xaxaxa…

Gej Amerikanci bili su izuzetno dobro građeni, izdepilirani, obučeni u tesnu garderobu i uvek glasni i nasmejani. Skroz haj! Naravno, ima i mnogih drugih parova koji ne pokazuju javno svoju homoseksualnost. Ponekad se upustim u nagađanje da li su dva muškarca ili dve žene koji prođu pored mene u vezi ili ne.

Na Santoriniju, odnosno u Firi, postoji kafić “Franco” koji je negde 80-tih godina otvorio gej Italijan, pa je to postalo trendi mesto okupljanja homoseksualaca. Pre nekoliko godina otvoren je još jedan klub sa istim imenom, ali u selu Pirgos koje postaje prestižno mesto u turističkoj ponudi ostrva.

I barba Artemi, ne znajući za moja razmišljanja, počeo je spontano ali javno da iznosi svoje mišljenje, jer su neki parovi bili izuzetno napadni. Nije pristalica homoseksualizma i misli da je svet počeo da živi naopako!

Na grčkom se peder kaže “pusti”. Davne 1995.godine, samo što se rodila moja prva ćerka, u posetu su mi došli moji najmiliji iz Srbije. Živela sam tada u Atini. Moja svekrva Kirija Theoni, kako sam je zvala, bila je Grkinja poreklom iz Gitija, mesta za koje kažu da je Zemlja za Bogove, jer “gi” znači Zemlja,”tu” znači za, a “Theos” je Bog, u bukvalnom smislu prevedeno. Inače, pojašnjenje imena Gitija otkrila sam u “Happy travelleru” koji me i dalje svakog dana oduševljava informacijama o raznim mestima u Grčkoj.

Kirija Theoni, koja se strašno radovala dolasku moje familije iz Srbije, posećivala nas je svakodnevno. Nakon nekoliko dana zajedničkog druženja pita ona mene: “Suzanaki, šta to stalno sa tvojima pričaš o pederima? Čujem kako kažeš pusti, pusti i samo pusti!” Smejala sam se do suza, dok sam joj objašnjavala da to na srpskom znači “ostavi” a ne “peder”.

Moje mišljenje o homoseksualizmu menjalo se tokom godina. Pre nego što sam 1991.godine došla u Grčku, bila sam mlada i širokih shvatanja. Izražavanje lične slobode u svakom pogledu, pa i seksualnom, bilo mi je u redu. Međutim, nakon više od deset godina života u zemlji koja je postojbina ne samo filozofije i kulture, već i seksualnih anomalija, suzila sam svoja shvatanja i postala malo više balkanski nastrojena.

Zašto? Zato što sam živela u komšiluku sa transrodnom osobom, zato što se moja drugarica razvela jer je svog supruga, posle 4 godine braka, zatekla u zagrljaju njihovog venčanog kuma. Ovo nije priča iz filmova već istina koja je postala bolna za nju, ali i njihovu ćerku, koja još uvek ne zna pravu istinu o svom ocu, ali je verovatno naslućuje jer ima skoro 17 godina.

U sredini gde je homoseksualnost prisutna, o kojoj se priča i komentariše, meni to nije postalo blisko i normalno, nego je samo suzilo moje poimanje slobode seksualnog izbora. Nisam postala konzervativna ili osoba koja ignoriše realnost, ali to jednostavno nije moj fah.

Svoje ćerkle bih podržala kakav god izbor budu napravile u životu, ali bih volela da se udaju. Nadam se da ću imati dobre zetove, a i unučiće, ako Bog da.

Autor: Suzana Spasić Stamatelatos

foto: santoriniparadise.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *