Kružni tok

Muljanja na RTB – ovski način

Bila sam pre par dana u Boru, sasvim slučajno i potpuno privatno. A Bor nikad gori, siv, tmuran i – zagađen. Ličio mi je na grad koji ne zna kuda ide i čemu se nada. Zabrinuta i zamišljena lica, kao bolesnik koji oseća da su mu dani odbrojani.

Ne sumnjam da je dolazak premijera Vučića baš tog dana malo „podigao“ atmosferu, pogotovo u krugu nove Topionice gde je, kako je ponosno izjavio gen. direktor RTB Blagoje Spaskovski, tada bilo 740 radnika.

Fascinirana sam Vučićevim poznavanjem prilika jer je novinarima nabrajao koliko je ugrađeno kilometara kojekakvih cevi, koliko tona materijala i slično. A pouzdano znam da sa tim blage veze nema. Još manje, izgleda, sa stvarnim troškovima ovog „preporoditeljskog“ buma i najveće investicije jer pominje nekih 250 miliona evra. I vrapci u Boru znaju da je suma bar za trećinu veća. A baš predstavu nema kad pominje strateške partnere za tri rudnika koji su odavno klinički mrtvi.

Koliko je, zapravo, priča o RTB – u falsifikat potvrdio je jutrošnji, hajde da ga nazovemo, incident u Fabrici sumporne kiseline. Kako su mediji javili, povređena su 4 radnika (među njima i to teže jedan profesor Mašinskog fakulteta koji je vodio balansiranje, potvrdio je B.Spaskovski).

Šta ukazuje da tu nešto mnogo ne štima? Pre svega podatak da je pre samo dve nedelje, tačnije 30. oktobra, završen generalni remont te iste Fabrike sumporne kiseline. A sada vrli stručnjaci ne znaju kako su se „prilikom puštanja delovi razleteli“! Strašno, da strašnije ne može biti.

Šta da očekujemo kad novu topionicu, ustvari odavno prevaziđenu tehnološki i zasigurno najskuplju, neki eksperti puste probno u rad? Ne smem ni da pomislim.

No, ako su tačna predviđanja nekih drugih eksperata, to neće biti ni moguće jer neće biti koncentrata. Odoše državne pare u vetar, u Boru ostade dim.

Da je priča o RTB – dobro našminkana i sa svih strana zaštićena potvrđuje i podatak da je u ovoj godini u borskoj jami povređeno 20 radnika, trojica su, nažalost, poginula.

Ne znam da li to Vučić zna, znam da se nedavno pohvalio kako sve o svim preduzećima u Srbiji zna. Što je, naravno, nemoguće. Pravo je pitanje da li je svestan šta mu serviraju direktori i menadžment tih firmi. Pa i RTB – a. Poznat kao Sosa.

IZVOR FOTOGRAFIJE : commons.wikimedia.org

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *