Šta Vas interesuje?
Potrošili su poslednji dinar da nas ugoste
1. јануара 2015.
1607 pregleda

Potrošili su poslednji dinar da nas ugoste

Mnoge generacije rasle su uz Politikin Zabavnik. Sećate se? Za sve od 7 do 77 godina. Od Verovali ili ne, preko stripova, zanimljivih i čudnih priča do pisama čitalaca koji su postavljali neverovatna pitanja, misleći valjda da u Zabavniku rade genijalci koji sve znaju. A zapravo je to bila skupina entuzijasta koji su tragali za podatkom, činjenicom, zanimljivošću…U vreme bez Interneta, to je bio mukotrpan i ozbiljan posao.

Brat i ja živeli smo za petak kad izlazi novi Zabavnik. Bila je to prava poslastica na kraju školske nedelje i valjda jedino štivo koje smo čitali jer želimo a ne zato što moramo. A onda je, jednom prilikom, brat rešio da odgovori na poziv za prijateljstvo dečaka njegovih godina (15) koji se isto prezivao kao mi. Željko Tomić.

Nisam baš mnogo verovala u takva prijateljstva, ali se vremenom uspostavilo da nisam u pravu. Željko se javio i počela je prepiska koja je završila dogovorom da brat i ja iz Beograda odemo kod njegovih u posetu, u Sokolac kod Sarajeva. Majka nas je sa zebnjom pustila, bio je to dug put za decu i bila je u pravu, umalo da nam pobegne autobus na jednom odmorištu. No, stigli smo živi i zdravi u Sokolac, zapravo seoce, ili se bar nama tako činilo.

Sokolac

Izvor fotografije : bih-x.info

Željko je živeo sa ocem, majkom, babom, mlađom i starijom sestrom. U kući više nego skromnoj, ali su goste iz Beograda dočekali kako priliči. Valjda su potrošili i poslednji dinar da nas ugoste iako je sve govorilo da jedva sastavljaju kraj s krajem. Bilo me je sramota ali sam se divila njihovom ponosu, a još više ljubavi koja se osećala na svakom koraku. Niko nije sedeo skrštenih ruku, svi su imali svoje obaveze u kući, dvorištu, na njivi. Težački život, žuljevite ruke, nikada dokoni a uvek nasmejani. Tada sam shvatila koliko je porodica važna. Gde vladaju ljubav i razumevanje, tu svi sve mogu. Jedan za drugog a kad zatreba i jedan umesto drugog. Bilo je to nezaboravnih nedelju dana a bogami i obostranih mladalačkih simpatija.

stara-kuca

Izvor fotografije : commons.wikimedia.org

Život je učinio da se sve ređe viđamo i čujemo, a onda su veze prekinute. Znam da su svo troje završili fakultete, zasnovali porodice…Opet, znam da to ne bi moglo bez ogromne žrtve i odricanja njihovih roditelja. Možda baš zato da ne završe kao oni, u nekoj zabiti, boreći se za koru hleba. Njihov život bio bi zanimljiva priča za Politikin Zabavnik, poučna i današnjim generacijama.

 

IZVOR NASLOVNE FOTOGRAFIJE : in4s.net

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vaš najbolji prijatelj je:

Vidi rezultate ankete

Loading ... Loading ...